Digitaalisuus – liiketoiminnan sininen pilleri | Tekesin blogi

Digitaalisuutta jankataan puheissa kyllästymiseen asti. Se on totta kai uhka päänsä hiekkaan työntäville, mutta ennen kaikkea se on liiketoiminnalle ennennäkemätöntä elinvoimaa tarjoileva mahdollisuus. Toisin kuin analogisina aikoina, käsillä on koko maailman markkinat ja uusien teknologioiden kekseliäät käyttäjät palkitaan. Fakta on se, että kaikki mikä voidaan digitalisoida, myös digitalisoidaan. Ja sama pätee automaatioon. Siksi kannattaa toimia viimeistään nyt. Satavuotiaasta maastamme löytyy aivan käsittämätön määrä digitaalista osaamista sekä resurssit sen valjastamiseen liiketoiminnan hyödyksi.

Hyökkäys on paras puolustus, sanotaan. Se pätee digitalisaatioonkin. Turha luulla, että kilpailija toiselta puolen maailmaa antaa armoa, minkä moni suomalainen yritys on jo huomannut. Siksi Suomen kannattaa iskeä ensin. Rakennetaan, konseptoidaan ja myydään esimerkiksi oppimisosaamistamme. Kuvittele koulu kymmenen vuoden päästä. Sitä oppii hieman meikäläisten ikäpolvea mieleenpainuvammin, kun käy virtuaalitodellisuudessa paiskaamassa kättä faaraon kanssa tai piipahtaa Suomen valtion syntyhetkiä ihmettelemässä. Suomessa on kaikki tämä osaaminen, joka suorastaan huutaa tulla viedyksi koko maailman hyödynnettäväksi. Kunnon hintalapulla varustettuna.

Triljoona sensoria vuoteen 2020 mennessä. So what? Koneisiin ja elinympäristöömme upotettavat anturit eivät ole mitään koristeita, vaan jokaisella on oma tarinansa kerrottavana. Ja se kuka niiden tuottaman datan parhaiten ymmärtää ja jalostaa liiketoiminnassa hyödynnettävään muotoon, voittaa pelin. Automaatio, miehittämättömät kulkuneuvot ja satamat, pitkään omassa kodissa asumisen mahdollistava tekoälyn ja etämonitoroinnin yhdistelmä. Peli on vasta alussa, mutta olen vakuuttunut, että Suomen kannattaa olla se maa, josta näiden alojen osaamista tullaan ostamaan.

Mietit ehkä, että helppohan se on puhua, mutta kuka auttaisi alkuun ja siitä eteenpäin. Team Finland -verkosto, johon Tekeskin kuuluu, on suomalaisten yritysten apuna uusien globaalien tuotteiden ja palvelujen rahoittamisessa, uusien markkinoiden kartoittamisessa sekä osaamisemme esittelyssä suoraan potentiaalisille asiakkaille. Ja ennen kaikkea koko maamme digikeinoin uudistamisessa. Ota meihin yhteyttä, Reboot Finland ja itsesi.

Pekka Sivonen
Kirjoittaja on Tekesin digijohtaja ja innokas uusien käyttötarkoitusten ideoija ykkösten ja nollien virroille.