Vuodenvaihteen ei tarvitse olla talousjohtajan Mount Everest | SAP:n blogi

Käsi ylös ne talousjohtajat, jotka riemusta kiljuen joulukuun puolessavälissä suostuisivat markkinoinnin pyyntöön kirjoittaa blogiteksti, jonka deadline on tammikuun alkupuolella? Tilinpäätöskiireet puskevat päälle, tilintarkastajat kolkuttelevat toimiston ovia ja joululahjatkin ovat vielä ostamatta. Markkinoinnin pyyntö blogista ei varmasti nouse kovinkaan korkealle prioriteettilistalla.

Kuten varmaankin jo tässä vaiheessa arvaatte, omat yritykseni kieltäytyä eivät tuottaneet toivottua tulosta. Syyttävä sormi osoittaa tässä tapauksessa edustamaani yhtiöön, joka on tehnyt muutama vuosi sitten rohkean päätöksen muuttaa tytäryhtiöiden talousjohtajan roolia uudenlaiseen suuntaan. Suuntaan, jossa talousjohtajan tärkein tehtävä on kirjanpidon hoitamisen sijasta tukea liiketoimintaa kaupallisesta ja taloudellisesta näkökulmasta sekä näyttää asiakkaille kuinka SAP:llä käytetään omia taloushallinnon sovelluksia. Tästä johtuen vuodenvaihde ei enää olekaan samanlainen vuori kiivettäväksi kuin aiemmin.

Mikä on sitten mahdollistanut tämän muutoksen? Mielestäni kaksi asiaa nousee ylitse muiden. Ensinnäkin SAP on onnistunut rakentamaan tehokkaan ja toimivan taloushallinnon palvelukeskusmallin, jonne on keskitetty kaikki tärkeimmät talousprosessit. Toiseksi, vahvan SAP runs SAP -ideologian ansiosta olemme maaorganisaatiossa päässeet nauttimaan tuotekehityksen uusimmista innovaatioista. Omaa rooliani lähinnä on SAP S/4 HANA Finance -taloushallinnon ratkaisumme. 

Koen, että toimiva taloushallinnonjärjestelmä on ehdoton edellytys onnistuneelle palvelukeskusmallille. SAP S/4 HANA Finance tarjoaa minulle helpon pääsyyn taloudelliseen dataan, joka taas luo tunteen, että taloudelliset prosessit ovat kontrollissa, vaikka tehtävät käytännössä tehtäisiinkin muualla kuin paikallisessa toimistossa. Tärkeänä etuna koen myös sen, että uusien kollegojen kouluttaminen on erittäin vaivatonta uuden Fiori-pohjaisen käyttöliittymän ansiosta. Lisäksi monet prosessit, esimerkiksi kiireisissä tilikauden katkoissa, ovat nopeutuneet, mikä on vapauttanut aikaa tuloksen analysointiin tuloksen laskemisen sijaan. Tuloksen analysoinnista puheenollen, kannattaa ehdottomasti tutustua SAP:n Digital Boardroom -tuotteeseen, joka mahdollistaa todella upean visuaalisen näkymän yrityksen tärkeimpiin tunnuslukuihin.

Haastankin tässä yhteydessä kaikki talousjohtajat miettimään omaa rooliaan ja sitä vastaako se tällä hetkellä optimaalisesti liiketoiminnan tarpeita. Mikäli huomaatte, että vanhentunut teknologia on esteenä roolin muutokselle, me SAPpilaiset olemme mielellämme valmiita auttamaan tässä ongelmassa. 

 

Antti MakkonenAntti Makkonen, talousjohtaja, SAP Finland
LinkedIn

Kirjoittaja Antti Makkonen vastaa SAP Finlandin talous- ja hallintoasioista ja hän raportoi suoraan Pohjoismaiden talousjohtajalle. Hän on sekä paikallisen johtoryhmän että Pohjoismaiden Finance Teamin jäsen.

Antin johtama Finance-yksikkö palvelee liiketoimintayksikköjä strategioita tukevien prosessien avulla ja toteuttamalla uusia liiketoimintamalleja. Finance yksikkö vastaa kaikista taloushallintoon liittyvistä asioista ja toimii sekä myynti- että palveluyksiköiden liiketoimintakumppanina tarjoten toimintaan ja päätöksentekoon liittyvää tukipalvelua.

SAP on yksi Ratkaisu17-tapahtuman pääkumppaneista.